Karjalanpiirakat
Riisitäyte:
5 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1/2 dl rikottuja ohrasuurimoita
1 l kauramaitoa
3/4 tl suolaa
1 kananmuna
Kuoritaikina:
2 dl vettä
2 rkl auringonkukkaöljyä
1 tl suolaa
5 dl hienoja täysjyväruisjauhoja
Voiteluun:
50 g voita
1 dl auringonkukkaöljyä
1. Valmista ensin täyte. Lisää kiehuvaan veteen riisi ja ohra ja anna kiehua n.10 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt. Lisää kauramaitoa vähän kerrallaan ja keitä hiljalleen välillä sekoitellen n.45 minuuttia. Mausta valmis puuro suolalla. Jäähdytä haaleaksi ja lisää kananmuna.
2. Valmista kuoritaikina puuron kypsyessä. Sekoita veteen suola, öljy ja jauhot. Vaivaa taikina tasaiseksi.
3. Laita uuni lämpenemään 285 asteeseen.
4. Kauli taikinasta n.puolen sentin paksuinen levy ja ota siitä juomalasilla ympyröitä. Jauhota ympyrät.
5. Aja ympyrät pastakoneen läpi ensin pitkulaisiksi. Aja sitten taikinapuikulat uudestaan koneen läpi, nyt leveyssuunnassa ja vielä ohuemmiksi. (Parhaat säädöt koneeseesi löydät vain kokeilemalla.) Pinoa kuoret ja jauhota ne jälleen. Voit peittää kuoret kannella tai kulholla, etteivät ne kuivu turhaan.
6. Levitä kuorille riisipuuroa ja ummistele eli rypytä piirakat seuraavasti: käännä ensin taikinan alareuna puuron päälle ja aloita sitten rypyttäminen molemmilta reunoilta yhtä aikaa, alhaalta ylöspäin. Käytä rypyttämiseen vain molempien käsien etusormia.
8. Nosta piirakat pellille leivinpaperin päälle ja paista uunin keskitasolla n.15 minuuttia tai kunnes ne alkavat selvästi ruskettua. Hieman mustunutkaan reuna ei ole haitaksi.
9. Sulata voi ja öljy voitelua varten. Sivele piirakat pullasudilla heti uunista otettua. Laita piirakat leivinpaperin ja pullapeiton tai vaikka sanomalehden alle. Nauti kuumana ja juuri voideltuna.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti